Srpski English Home
   
Misija Proizvodi Pakovanje Česta pitanja Kontakt    
 
  Misija  
  Proizvodi  
 

Slatko

 
  Džem  
  Žele  
  Ajvar  
  Pečurke  
 

Suveniri

 
     
  Poklon pakovanje  
  Ambalaža  
  Poklon kutije:
  Kartonska
Drvena
 
     
 

Pitanja

 
  Kontakt  
     
     
 

 
       
   

Pečurke-zdrava šumska hrana

       
           
   

Pečurke spadaju u najrasprostranjenije žive organizme na Zemlji. Nauka o pečurkama-MIKOLOGIJA, (od grčkog myko-šampinjon, pečurka; logos-nauka) prošla je dug razvojni put. Njenim rodonačelnikom smatra se grčki filozof Aristotel, koji je dao prve opise gljiva.
U rimskoj civilizaciji gljive su bile na visokoj ceni. Zvali su ih hranom bogova ili carskom hranom. Rimski pisci su često u svojim delima pominjali gljive. Tako je Marcijal zapisao ove stihove:

Srebra, zlata i ruha
Čak i ljubavnice možeš se odreći,
Ali jela od gljive ne!


U mitologiji mnogih naroda gljive su simbol dugovečnosti. Za neke se smatra da uspevaju samo u vreme mira i opšteg blagostanja.Od sumerskih i grčkih misterija do obreda američkih indijanaca, kult svetih gljiva star je koliko i saznanje o dobru i zlu, ili iluzija o božanskoj moći večnosti.
Nauka je dokazala da mnoge vrste gljiva sadrže izuzetna lekovita dejstva.
Prisetimo se samo mikroskopske gljive Penicillium, od koje je dobijen antibiotik širokog dejstva, pod nazivom penicilin. Koliko je on života spasao?
Dokazano je da lekovita svojstva poseduje preko pet stotina gljiva. Pečurke su jedan od najukusnijih specijaliteta i najvećih tajni. Letnji vrganj-stimuliše mnoge važne čovekove funkcije i koristi se u lečenju stenokardije i promrzlina, a sadrži antikancerogena svojstva.

Ethno Food iz svoje kolekcije proizvoda nudi Ethno Food pečurke raznih vrsta pripremljene na razne načine!

       
               
               

 

 

 

Srpski English Home